< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Pirmie rudens saulgrieži Jūrkalnē

Pirmie rudens saulgrieži Jūrkalnē

2023-09-22, 11.53

21. septembrī pirmo reizi Jūrkalnes Ugunspļavā tika svinēti rudens saulgrieži ar īpašu ugunsrituālu tradīciju zinātāja Ingus Freiberga vadībā. Pasākumā bija ieradušies vairāki tuvi un tāli interesenti, kuri kopā piedalījās rituālā un dziedāja latviešu tautasdziesmas.

Ugunspļavā norisinājās arī neliela jandele – mājražotāju tirdziņš, piedāvājot iegādāties skaistus amatnieku darinājumus un dabīgus gardumus. Noslēgumā folkloras kopa “Suitu dūdenieki” apmeklētājiem spēlēja mūziku, un sākās danči.

Jūrkalnes tautas nama vadītāja Kristīne Skrulle un Ventspils novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Zane Pamše stāsta, ka ideja par saulgriežu svinēšanu Jūrkalnes Ugunspļavā radās jau ļoti sen, šobrīd šeit tiek ilggadīgi svinēti vasaras saulgrieži, tāpat jau iesākts atzīmēt arī ziemas un pavasara saulgriežus, un pirmo reizi tiek svinēti rudens saulgrieži. Katriem svētkiem pienāk savs īstais brīdis. “Lai notiktu šādu gadskārtu ritu svinēšana, ir nepieciešamas folkloras zinības, zināšanas par tradīcijām, rituāliem, mūsu nemateriālās kultūras vērtību saglabāšana, kuras ir pamatu pamats, lai šīs tradicionālās lietas notiktu. Man liekas, ka Jūrkalnes Ugunspļava ir tā vieta, kur pati daba iedod to vērtību šiem rituāliem, pasākumiem, kuri šeit notiek. Prieks, ka šogad svinam rudens saulgriežus, ne vienmēr visus pasākumus vajag plašus, šis bija tāds intīmāks, un šeit ir tie cilvēki, kas izjūt to, ko viņiem vajag šajā brīdī,” uzsver Zane.

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm