< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

NOVADPĒTNIECĪBAS EKSPOZĪCIJA

Kontaktinformācija

Adrese: Jūrkalnes novadpētniecības ekspozīcija, Jūrkalnes tautas nams, Jūrkalnes pag., Ventspils nov., LV-3626,

vadītāja Inita Plēsuma,
tālr. 29448883,
e-pasts:

Darba laiks

Vasarā strādājam katru dienu, izņemot pirmdien,
ziemas periodā atvērts piektdien, sestdien no 11-17, svētdien no 11-16. Ieeja bez maksas.

Jūrkalnes pagasta tautas namā,18. gs. vidū būvētajā kroga ēkā, otrajā stāvā izveidots muzejs, kas vēsta par Baltijas jūras stihijas upuriem, papildināts ar pludmalē atrastajām un no dzelmes izceltajām senlietām. Maģiskie vārdi “Vētru muzejs” pirmo reizi izskanēja no Jura Indāna mutes. Pēcāk pagastā sāka dzīvot advokāts Saulvedis Vārpiņš, kuram te ir īpašums un niršana ir sirdslieta.Viņu interesēja konkrētās vietas vēsture, un Saulvedis zināja arī to, ka Jūrmalas muzejā ir ekspozīcija “Kuģi dzelmē”, kura saņēma Jūrmalas pilsētas gada balvu kultūrā 2006. gadā, un ka izstāde tiks pārvietota, tādēļ viņš uzskatīja, ka vismaz daļai no šīs ekspozīcijas jānonāk Jūrkalnē.
Jurim Indānam radās ideja, Saulvedis Vārpiņš to papildināja, pie darba ķērās aizrautīga, izcila komanda, un muzeju svinīgi atklāja 2017. gada 1. decembrī.
Atklāšanā bija klāt arī Voldemārs Rains, kuram ir liela pieredze zemūdens pasaules pētīšanā, viņš to ir darījis teju 50 gadus, un šī ir viņa komandas kolekcija.
Laika gaitā uzkrāti dažādi priekšmeti, tos Voldemāram dāvinājuši arī draugi, tādēļ viņam bija, ko piedāvāt jūrkalniekiem. “Es ceru, ka tas, ko tagad redzam Jūrkalnē, ir tikai sākums! Ja valsts nevar vai negrib izveidot šādu ekspozīciju, tad ar to sāk nodarboties pašvaldība – kā tas ir Ventspils novada gadījumā,” teica Voldemārs Rains. Līdzekļus projekta īstenošanai piešķīra Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds. Projekta budžets ir 39 704,63 eiro, pašvaldība finansēja 10% no kopējām izmaksām.
Sertificēts zemūdens arheologs Voldemārs Rains, tas ir cilvēks – leģenda. Eksponāti ir daudzveidīgi un interesanti, atspoguļo dažādus laika posmus, lielākā daļa priekšmetu atrasti tieši Kurzemes jūrmalā.
Eksponātu atlasi veica V. Raina dzīvesbiedre Inese Helviga, viņa veidojusi arī ekspozīcijas tekstus, bija visa projekta kuratore. “Kad man piedāvāja izveidot ekspozīciju Jūrkalnē, es domāju, ka tas ir ļoti labi un Zemūdens arheoloģijas centra pārstāvja Voldemāra Raina atrastie priekšmeti šeit dzīvos otru dzīvi. Tie tagad ir izcelti saulītē,” saka Inese Helviga.
Arī ekspozīcijas dizaina projekta īstenotājs Ģirts Boronovskis atzīst, ka “radās šis produkts, kas, manuprāt, ir ļoti perfekts un baudāms”. Kad Ģirtam piedāvāja objektu Jūrkalnē, mākslinieks ilgi domāja, vai piekrist, jo bija daudz darba, tomēr interese bija lielāka par aizņemtību: “Apskatot atsūtītās bildes, man bija skaidrs, ka tam ir jābūt kādam nogrimušam kuģim. Iepazīstoties ar visiem priekšmetiem, kurus bija iecerēts eksponēt, sapratu, ka, piemēram, stūre, zvans un kompass palīdzēs radīt zemūdens pasaules sajūtas,bet dažādi kuģu fragmenti tapa par dizaina priekšmetiem.”
Autoru iecere paredzēja, ka «skaņas un apgaismojums noārdīs tiltu starp vēsturi un mākslu». Izstādes telpā tika radīta vide, kas atgādina jūras dzelmi, ļaujot «ienirt» un ielūkoties «nogrimuša vraka» tilpnē.
Apmeklētāji var apskatīt un izjust zemūdens kultūrvēsturisko mantojumu, akcentējot kuģu vrakus, kas atrodas Jūrkalnes krastos. Ekspozīcijā ietilpst nirēju ekipējums un atribūtika, foto un video materiāli no jūras dzelmes, zemūdens atradumi. Šeit ir arī iluminators no tvaikoņa “Saratova”, uz kura pirms 100 gadiem kādu laiku K. Ulmaņa valdība bija spiesta eksistēt, lai nodrošinātu mūsu valsts pastāvēšanu.
Jebkas no šeit izstādītā varbūt pašus tūristus varētu rosināt uz vērīgāku skatīšanos, kad viņi paši staigā gar jūru. “Vētru muzejs” – divi vārdi, kuri it kā pilnīgi neiet kopā, jo kā gan vētru varētu ielikt muzejā, bet vētra ir tā, kuras rezultātā kuģi mēdz nogrimt, jūra mums daudz ko interesantu izskalo.
Šajā ekspozīcijā ko aizraujošu atradīs ikviens – bērns, pieaugušais, gudrinieks un nezinītis. Katru gadu maija beigās piedalāmies “Muzeju naktī” ar speciāli gatavotu programmu, vismaz reizi kvartālā foajē apskatāma jauna mākslas izstāde.
Kopš atvēršanas divu gadu laikā mūs apciemojuši gandrīz 7000 apmeklētāju un ap 20 suņu (laipni aicināti!).
Visus jaunumus un precīzu info var uzzināt FB lapā “Vētru muzejs-ekspozīcija”.

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm